Cara Untuk Kuatkan Sistem Imuniti Badan

Bagaimana cara nak kuatkan sistem imuniti badan?

Kenapa ya kita kena kuatkan sistem imun badan?

Sebab sekarang adalah, musim Pandemic, wabak penyakit & virus Covid19 semakin mengganas!

Bila kita bercakap tentang Pandemic, apa yg kita faham .. ianya adalah sesuatu yang sukar untuk dikawal & setiap orang berisiko untuk mendapat jangkitan dari virus ini.

Orang yang ada penyakit kronik, lagilah punyai risiko yg tinggi terhadap kadar kematian

Jadi waktu sekarang ini lah, adalah sangat-sangat penting untuk kita pastikan diri kita dan ahli keluarga kita yang lain sihat.

Kalau boleh, kita nak cuba elakkan dari sakit, demam, batuk, selsema, sakit kepala

Apa yang boleh melemahkan sistem imuniti badan?

1) Stress
2) Tak cukup tidur
3) Banyak makan makanan yg manis dan bahan pengawet yang tinggi

Semua ini akan meningkatkan free radicals dalam badan yang akan menyerang dan merosakkan sel-sel sihat dalam badan termasuklah sel imuniti

TIPS untuk tingkatkan sistem imuniti badan

Apa yang kita boleh lakukan untuk kita tingkatkan sistem imuniti badan? Try this ya

1) Tidur yang mencukupi

  • pastikan badan mendapat rehat & tidur yang cukup
  • tidur yg cukup dapat melindungi sel
  • dan dapat mengelakkan sel imun menjadi lemah

2) Aktif secara fizikal

  • bristwalk, jogging etc
  • bantu untuk kuatkan imun sistem badan

3) Pemakanan yang sihat dan nutrisi yang lengkap

Apakah nutrisi yang sesuai untuk tingkatkan sistem imuniti badan kita?

1) Vitamin C
2) Nutriferon
3) Vivix/ Res V

Sebenarnya banyak lagi vitamin lain yang bantu untuk kuatkan sistem imuniti badan. But Kak Tun fokus Vitamin C dulu untuk posting kali ni.

Vitamin C

  • Vitamin C adalah vitamin yg larut Air (water soluble vitamin)
  • Vitamin C ibarat makanan kepada sel imuniti kita
  • dari kajian yg dibuat, Vitamin C ini sangat sangat banyak didapati dalam sel darah putih berbanding dengan plasma darah yang lain
  • dan sel darah putih pula adalah sebahagian dari sel imun badan

So nampak tak kat sini??

Betapa penting untuk kita pastikan setiap hari badan kita cukup Vitamin C. Sebabnya?? Nak pastikan sel darah putih kita bekerja dengan lebih bagus.

Selain itu, Vitamin C juga sebenarnya bantu tingkatkan penghasilan sel imuniti yang lain seperti natural killer cells. Yang mana, natural killer cells ini sangat penting untuk mengecutkan sel kanser !

Sebab tu lah, vitamin c adalah paling asas untuk kuatkan sistem imuniti badan.

Perlu ingat, Vitamin C bukan untuk kulit / skin semata-mata je tau. Banyak juga kajian yang tunjukkan individu yang sering selsema , yang selalu sakit, badan dia kurang Vitamin C.

Vitamin C ni, vitamin yang ramai orang tak dapat secara konsisten!

Kadang-kadang ada, kadang-kadang tak ada setiap hari. Sedangkan ia crucial untuk sel imuniti badan.

Since Vitamin C Shaklee is a water soluble, badan kita tidak hasilkan mahupun simpan Vitamin C ni. Dan lagi Vitamin C adalah vitamin yang sangat mudah rosak. Bila dimasak, Vitamin C separuh rosak.

Contoh: Dalam sayur yang kita masak. Vitamin C akan mudah larut dalam air tu, then dia akan rosak, akan hilang dengan mudah !

Bila kita hidu asap, Vitamin C dalam badan rosak

Bila kita makan benda-benda tak elok, Vitamin C rosak lagi

Sudahnya…badan kita tak cukup Vitamin C. Bila tak cukup, ia akan effect sel imuniti badan. Then, kita pun mula jatuh sakit.

Ibu-ibu yang mengandung…

Ambillah Vitamin C. Sangat penting sebab ibu yang mengandung selalu memilih makan. Tak selera itu ini. Morning sickness. Jadi sumber Vitamin C pun makin kurang.

Begitu juga Ibu menyusu. Penting ambil Vitamin C sebab apa yang ibu makan, tak cukup untuk bekalkan Vitamin C kpd baby. Ibu sendiri pun tak mencukupi keperluan Vitamin C jika tak ambil, apatah lagi baby.

Kelebihan Vitamin C Shaklee berbanding jenama lain

Biasa ada yang cakap begini “Oh saya dah makan Vitamin C yang beli di farmasi. So tak payah lah ambil Vitamin C Shaklee lagi”.

Betul…Memang di luar sana, berlambak ada supplement vitamin c

Tetapi Why Shaklee Vitamin C is d best ??

1) Vitamin C Shaklee mempunyai sistem teknologi Sustained Release yang telah dipatenkan.

Sistem sustained release atau pelepasan berperingkat ini akan melepaskan 100mg Vitamin c ke dalam badan setiap 1 jam selama 5 jam (total of 500mg per 1 tablet Vitamin C)

  • sustained release ini sgt bagus untuk mengelakkan pembaziran – sbb katakan, kita ambil vitamin c secara berlebihan, dan ianya x boleh diserap oleh badan , sudahnya , vitamin c tu akan dibuang je ke air kencing.
  • Kan vitamin c larut air. So kalau badan x boleh serap, mmg akan masuk ke air kencing.

2) Vitamin C Shaklee diperbuat dari sumber semulajadi yg Non GMO, iaitu dari ekstrak jagung

  • jadi ia sgt “lembut” pada perut & sesuai utk semua orang walaupun yg ada masalah gastric!

Kenapa Shaklee pilih sumber vitamin c dari jagung ??

Shaklee pilih jagung sebab sumber vitamin c daripada jagung adalah yang terbaik

Sumber vitamin yang terdapat dalam jagung tidak akan hilang atau kurang khasiatnya walaupun dimasak, direbus, atau dibakar berbanding dgn buah2an yg lain yg biasanya cepat rosak atau hilang/ berkurangan

Then mostly sumber vitamin c daripada buah2an citrus tinggi dgn kandungan asid.

Bila ambil berlebihan, boleh sebabkan cirit birit

Sebab tu, saintis Shaklee pilih ekstrak jagung.

Untuk elakkan sakit perut, cirit birit, & gastrik

Biar vitamin c Shaklee “lembut” pada perut, dlm masa yg sama khasiat masih dikekalkan.

Fakta!

Ada org yang Gastrik tak boleh makan certain Brand Vitamin C.

Atas kesedaran Vitamin C adalah vitamin keperluan harian, ada customer ni dah try beli Vitamin C kat farmasi, macam-macam jenis. but end up dia kena gastrik. Tapi bila dia try vitamin c Shaklee, xde pun kena gastrik

3) Vitamin C Shaklee diperkaya dgn 120mg Bioflavanoid citrus

Dengan Bioflavanoid nutrien ini akan bantu untuk penyerapan Vitamin C yg lebih effisien ke dlm badan

Kehadiran Bioflavanoid akan buatkan Vitamins C itu lebih berkesan

That is why Shaklee Vitamin C is the best Vitamin C worlwide.

Setakat tu dulu.

Boleh hubungi Kak Tun untuk dapatkan Set Imuniti dengan terus hubungi no atau klik link di bawah ya.


Kak Tun

01137007328

Shaklee Agen Kuala Lumpur

Milkshake Kak Tun
Whatsapp Kak Tun
FB Kak Tun
IG Kak Tun

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *